Rakkauden kaipuu sai aikaan miellyttämisen tarpeen ja läheisriippuvuuden.

By Terveisin Hanna - 07 toukokuuta

*Koettele kaikki tämän blogin kirjoitukset Raamatun Sanan kautta.*

Rakkauden kaipuu sai aikaan miellyttämisen tarpeen ja läheisriippuvuuden. | Kun me ihmiset olemme keskenämme tekemisissä, törmäämme ajoittain ihmissuhteissa tilanteisiin, jotka voivat aiheuttaa pettymyksiä. Yksi suurimmista pettymyksen aiheuttajista liittyy odotuksiimme rakkaudessa.

Oletko ollut tilanteessa, jossa huomaat olevasi ihmissuhteessa, jossa sinä annat itsestäsi enemmän suhteelle kuin suhteen toinen osapuoli?

Oletko oppinut miellyttämään ihmisiä, jotta saisit heiltä hyväksyntää ja huomiota? Oletko joustanut omista rajoistasi, jotta et joutuisi tappeluun rakkaan ihmisen kanssa?

Oletko tinkinyt omasta hyvästä olostasi, omista menoistasi ja venyttänyt jaksamistasi, jotta voisit tehdä vielä vähän enemmän ihmissuhteesi hyväksi?

Minä olen.

Sinua saattaa kiinnostaa myös tämä: Riittämättömyyden tunne


Kiltti tyttö ei valita.

Maaliskuussa 2020 soitin päihde- ja mielenterveysyksikön kriisipuhelimeen ja pyysin apua läheiselleni. Sain ajan psykologille tilanteen kartoittamiseksi. Aika oli siis minulle, mutta en vielä silloin ymmärtänyt miksi minun sinne kuului mennä, eikä läheiseni, jolla se päihdeongelma oli.

Kun aika tuli, istuin psykologin tuoliin ja aloin itkeä. Olin elänyt liki 10 vuotta läheisen kanssa tilanteessa, jossa hänellä oli alkoholi- ja päihderiippuvuus. Riippuvuus, joka vaikutti omaan elämääni kaikilla osa-alueilla.

Kävin psykologilla puoli vuotta kahden viikon välein ja purimme tilannetta. Huomasin, että rakkauden kaipuuni sai minut miellyttämään ihmisiä ja tämä oli lopulta johtanut läheisriippuvuuden kehittymiseen.

Minulla oli päihderiippuvaisen läheiselle tyypillinen tarve pelastaa läheiseni ja tuo tarve sai minut itseni voimaan huonosti.

Tuo rakkauden kaipuu oli jo aiemmin saanut minut ajautumaan täysin vääränlaisiin ihmissuhteisiin.

Tiedättehän "kiltin tytön syndrooman". Kiltti tyttö vetää puoleensa ei niin kilttejä ihmisiä. Oli hyväksikäyttäviä "ystäviä". Oli näkymättömän ja olemattoman kruunun kiillottamista työpaikalla uhrautuen oman jaksamisen kustannuksella. Ja sitten se kaikista haavoittavin: parisuhteet vääränlaisten miesten kanssa.

Sain vuosikymmenten aikana kokea monenlaista hyväksikäyttöä. Koin myös henkistä ja fyysistä väkivaltaa. Manipulointia ja kiristämistä. Uhkailua ja nöyryyttämistä. Minä. Hyvän perheen tytär.

Miten näin voi käydä? Voiko näin käydä kenelle vaan? Kyllä voi.

Onko rakkauden takia kestettävä mitä vain?

Ei tarvitse. Ei ainakaan edellä mainitsemiani asioita.


Erään naisen kertomus ja opetus

Eräs nainen kohtasi kaivolla Jeesuksen. Nainen kuului vähemmän arvostettuun kansan osaan ja siksi hän hämmästyi, kun Jeesus ylipäätänsä puhui hänelle. Jeesus pyysi naiselta vettä juotavaksi. Samarialainen nainen ja Jeesus jatkoivat keskustelua. Keskustelun aikana selvisi, että naisella oli ollut monia miehiä, eikä nytkään hänen luonaan oleva mies ollut hänen miehensä.

Jeesus sanoi naiselle kaivon vedestä: "Joka juo tätä vettä, sen tulee uudelleen jano, mutta joka juo minun antamaani vettä, ei enää koskaan ole janoissaan. Siitä vedestä, jota minä annan, tulee hänessä lähde, joka kumpuaa ikuisen elämän vettä." (Joh. 4: 5-47)

Rakkaudessa pätee sama juttu. Rakkauden kaipuussa etsimme välillä jopa epätoivoisin keinoin rakkautta toisesta ihmisestä. Kuten kertomuksen nainen, mekin voimme etsiessämme langeta ei niin päivän valoa kestäviin ratkaisuihin.

Nämä ratkaisut eivät kuitenkaan tyydytä rakkauden kaipuutamme kuin hetkeksi, vaan kuten kertomuksen esimerkissä, meille tulee uudelleen jano.

Kuinka siis sammutamme janon lopullisesti?



Mistä löysin ratkaisun rakkauden kaipuuseeni?

Olen nyt uskoon tuloni jälkeen oppinut monia asioita. Yksi suurin niistä on tunnistaa oikeanlainen rakkaus.

Ihmisellä on halu rakastaa ja kokea olevansa rakastettu. Ainut, joka voi täyttää ihmisen rakkauden kaipuun täydellisesti on Jeesus. Ei kukaan toinen ihminen, vaan Jeesus.

Kun tulin uskoon ymmärsin, että rakkauden kaipuuni olikin kaipuuta takaisin Jumalan yhteyteen. Ymmärsin kuinka vääristä paikoista olin tuota oloa yrittänyt etsiä ja kuinka epätoivoista se välillä oli ollut.

Ymmärsin lopulta, että kun otin Jeesuksen elämääni, tulisin aina olemaan rakastettu. 

Jeesus rakasti sinuakin niin paljon, että kuoli puolestasi, jotta sinä pelastuisit ja saisit kokea Hänen rakkautensa.

Ja lohdullista on se, että suhteessa Jeesukseen et tule koskaan pettymään rakkauden suhteen. Jeesus nimittäin pystyy rakastamaan sinua aina enemmän kuin sinä Häntä. Suhteessa Jeesuksen kanssa et siis voi kokea sitä, että sinä antaisit suhteelle enemmän kuin Hän.

Ja rakkaudesta Häntä kohtaan haluan elää Hänen opetustensa mukaan ja pyytää syntejäni anteeksi. Sen kaiken tuoma sisäinen rauha on jotain sellaista, jota olin etsinyt kauan. Ja sen rauhan myös sinä voit löytää.

Siunausta siskoni ja veljeni! Olet rakastettu!

Lue myös tämä: Miten olla lähellä Jeesusta? 5 vinkkiä

  • Share:

You Might Also Like

2 kommenttia